Martin Appelo in De Kennis van Nu over duurzame gedragsverandering

Op donderdag 25 september 2014 sprak Martin Appelo in het Radio 5-programma De Kennis van Nu uitgebreid over de twee boeken die onlangs van zijn hand verschenen.
Luister de uitzending terug >>
Veranderen of niet?
In september zijn twee nieuwe boeken van Appelo verschenen over gedragsverandering: Socratisch motiveren zich richt op de hulpverlener, terwijl mensen met Waarom veranderen (meestal) mislukt zelf kunnen uitzoeken of het zin heeft om hun gedrag te veranderen. 'Meestal is dat dus niet zo,' aldus Appelo. Nog geen twintig procent van de mensen die hun gedrag willen veranderen houden het vol. Appelo schreef er een realistisch boek over, en zegt: 'begin niet aan veranderen als je te weinig discipline of lijdensdruk ervaart. Blijf gewoon zoals je bent.'
De voorwaarden om te veranderen
Veel therapeuten gaan eindeloos door met behandelen, terwijl ze niet controleren of hun cliënt voldoet aan de voorwaarden om te veranderen. Martin Appelo onderscheidt drie belangrijke voorwaarden:
- De innerlijke drang is zo groot, dat het lijden veroorzaakt en je het gevoel krijgt: 'als ik zo doorga, gaat het helemaal fout'.
- De discipline is groot genoeg om de ziektewinst (de voordelen van het 'foute' gedrag) op te geven, de automatismen te kunnen onderdrukken en de sociale druk te weerstaan.
- De oorzaak van tegenslag (tijdens het veranderen) kun je aan jezelf toeschrijven.
Je cliënt veranderen? Begin er niet aan!
Zijn deze voorwaarden niet of onvoldoende aanwezig bij je cliënt? 'Begin er niet aan. Je kunt er niets inbrengen, je kunt er alleen uithalen wat erin zit,' aldus Appelo. 'Als mensen bij mij in relatietherapie gaan vraag ik daarom eerst of ze de schuld van het conflict bij zichzelf willen zoeken. Anders heeft het geen zin en is het trekken aan een dood paard.' Veel hulpverleners raken hierdoor burn-out: zij proberen het probleem op te lossen voor hun cliënt, terwijl je uiteindelijk alleen jezelf kunt veranderen.
Lees meer en bestel: Waarom veranderen (meestal) mislukt en Socratisch motiveren >>