Psychische gevolgen ongeval onderbelicht

Veertien procent van de volwassenen en twaalf procent van de kinderen die na een ongeluk of geweld naar de traumakamer moeten, ontwikkelt een posttraumatische stresstoornis (PTSS). VeiligheidNL, het AMC en Erasmus MC vragen daarom om meer aandacht voor psychische gevolgen na trauma, zo meldt het ANP. Als de 140.000 tot 200.000 slachtoffers op tijd voor psychische schade worden behandeld, gaan de ziektekosten en het ziekteverzuim omlaag, aldus de drie instanties.
PTSS: diepe impact op dagelijks functioneren
Voor mensen met PTSS is een traumatische gebeurtenis geen verleden tijd: zij beleven (fragmenten van) het trauma steeds weer opnieuw en ervaren keer op keer de pijn en de angst die zij eerder hadden. PTSS kan van grote invloed zijn op het dagelijks functioneren. Vroege herkenning en behandeling is daardoor noodzakelijk.
Preventie door vroege screening en behandeling
VeiligheidNL, AMC en Erasmus MC stellen voor om al op de spoedeisende hulp te inventariseren of psychische hulp noodzakelijk is. De patiënten komen op de spoedeisende hulp binnen en worden daar geregistreerd, waardoor het de ideale plek is om mensen te screenen op PTSS. Met behulp van vragenlijsten wordt het risico op de ontwikkeling van PTSS in kaart gebracht. Als de patiënt risico loopt op PTSS, dan kan de arts hem of haar tijdig doorverwijzen naar een behandelaar.
Breng posttraumatische stressreacties bij kinderen in beeld met de SVLK
Hoe stel je objectief vast welke posttraumatische reacties een kind vertoont? Dr. Eva Alisic en collega's ontwikkelden hiervoor de Schokverwerkingslijst voor Kinderen (SVLK). De SVLK meet posttraumatische stressreacties in brede zin, waarbij zowel de symptomen van PTSS als prevalente andere reacties aan de orde komen. Door de symptomen goed in beeld te brengen kan de arts of psycholoog tijdig de behandeling bepalen die aansluit op de specifieke klachten van het kind.