Zojuist verschenen: Begeleiden met inzicht

Wij zijn gewend om mensen te beoordelen op hun cognitieve en praktische vaardigheden: wat 'weet' of 'kan' iemand? Als je werkt met mensen met een verstandelijke beperking is dit niet toereikend. Deze groep heeft vaak een vertraagde of verstoorde emotionele ontwikkeling, waardoor overvraging constant op de loer ligt. Hoe stem je als begeleider in de VG-zorg af op de emotionele ontwikkeling van je cliënt? Begeleiden met inzicht biedt praktische handvatten volgens de Affectief Bewuste Benadering.
Kijken naar de ontwikkeling van de cliënt
In Begeleiden met inzicht introduceren Brian Twint en Annemiek Veenstra de 'regenton' als visueel instrument om de verschillen in ontwikkelingsniveaus bij een cliënt weer te geven. Door de ontwikkeling op cognitief, sociaal, emotioneel en lichamelijk vlak tegen elkaar af te zetten krijg je inzicht in de mogelijkheden en grenzen van de cliënt. Dit inzicht is nodig om af te kunnen stemmen op de emotionele ontwikkeling en om 'overvraging' te voorkomen.
Begeleiden vanuit de Affectief Bewuste Benadering
Dit boek is geschreven volgens de uitgangspunten van de Affectief Bewuste Benadering, een begeleidingsmethode waarbij het contact tussen begeleider en cliënt centraal staat. Begeleiden met inzicht vertaalt deze methode naar de praktijk met een stappenplan om kennis over de cliënt en zelfinzicht te vergaren en tot een duurzame vertrouwensrelatie te komen.
Inzichten die de zorg verbeteren
Professionals in de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en studenten in opleiding tot deze beroepen vinden in dit boek inzichten die hun visie aanscherpen en de zorg kunnen verbeteren.
Lees meer en bestel Begeleiden met inzicht >>