Bondgenoten: hoe familie en hulpverleners in de psychiatrie kunnen samenwerken

Hulpverleners zijn in het leven van iemand met een psychische stoornis niet meer dan passanten. Dat geldt niet voor partners, ouders, broers of zussen. Een naaste met een psychische stoornis (bijvoorbeeld psychose, depressie of een angststoornis) vergt veel van zijn familie. Bondgenoten is een praktische handreiking aan hulpverleners én de naastbetrokkenen waarmee ze samen kunnen werken aan herstel van de cliënt.
Hart, oor, een vleugje professionaliteit en begrip
Met dit praktische boek roept Henk-Willem Klaassen hulpverleners en naasten op om met bescheiden middelen samen te werken: met het hart, het oor, een vleugje professionaliteit en begrip. Bondgenoten geeft aan de hand van de dagelijkse praktijk de middelen om de triade van familie en hulpverlener succesvol te maken.
De triade centraal
In de casussen die het eerste deel van het boek beslaan komen zestien veelvoorkomende situaties aan bod, waarin verschillende vormen van samenwerking en interactie tussen naasten en hulpverleners geschetst worden. Deel twee gaat dieper in op de triade. De auteur bespreekt hier onder meer de behandeling, het herstelproces van de hoofdpersoon en zijn familie, familievaardigheden en ggz-familiebeleid.
Bondgenoten gepresenteerd tijdens speciaal symposium
Op 16 oktober organiseerde Cure & Care Development een symposium rondom het boek: 'Bondgenoten, van familie moet je het hebben'. Tijdens dit symposium werd het boek feestelijk gepresenteerd en spraken bevlogen deskundigen over inspirerende onderwerpen.
'Henk-Willem Klaassen laat duidelijk zien dat hulpverlener en familie samen een klus te klaren hebben: steun bieden om iemand die onderuit is gegaan weer zo goed mogelijk op de rit te zetten. Ieder met zijn eigen hobbels en ontdekkingen, maar werkend aan hetzelfde doel: het bouwen aan een triade van cliënt, behandelaar en familie.' - Bert Stavenuiter, directeur van Ypsilon
Lees meer en bestel Bondgenoten >>