Specificatie beperkte prosociale emoties bij classificatie Normoverschrijdend-gedragsstoornis

Conduct disorder is in de vijfde editie van het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5®) vertaald als Normoverschrijdend-gedragsstoornis. De criteria voor de normoverschrijdend-gedragsstoornis zijn bijna onveranderd ten opzicht van die van de Gedragsstoornis in de DSM-IV, maar de specificatie van beperkte prosociale emoties is nieuw in de DSM-5. Deze specificatie is toegevoegd om de zorg meer toe te spitsen op de doelgroep en onderzoek naar behandelingen en oorzaken te stimuleren.
Specificatie stelt clinicus in staat nauwkeuriger te herkennen en te diagnosticeren
Een normoverschrijdend-gedragsstoornis kenmerkt zich door gedrag dat de rechten van anderen schendt of belangrijke maatschappelijke normen overschrijdt. Met de toegevoegde specificatie van beperkte prosociale emoties kunt u patiënten classificeren bij wie het gedragspatroon relatief ernstig beperkt is. Deze specificatie stelt de clinicus in staat om nauwkeuriger te herkennen en te diagnosticeren wanneer iemand een intensievere en meer individueel toegespitste behandeling nodig heeft.
Stimuleren van onderzoek
De specificatie beperkte prosociale emoties heeft tevens als doel om onderzoek naar behandelingen te stimuleren. Deze patiënten hebben een relatief ernstige vorm van de stoornis en reageren anders op behandeling. De toegevoegde specificatie maakt groepering van patiënten mogelijk, waardoor beter onderzocht kan worden wat wel en niet werkt bij deze doelgroep.
Whitepaper over Normoverschrijdend-gedragsstoornis
In het whitepaper 'Normoverschrijdend-gedragsstoornis' legt de American Psychiatric Association uit wat er precies veranderd is in de classificatie ten opzichte van de DSM-IV.
Download het whitepaper 'Normoverschrijdend-gedragsstoornis' (pdf) >>
DSM-5: nieuwe editie van standaardwerk voor de ggz
In april 2014 verscheen de Nederlandse vertaling van de complete DSM-5: Het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5®). U vindt in het handboek de meest actuele classificaties, met achtergronden en toelichting. Verder verscheen in 2014: Beknopt overzicht van de criteria van de DSM-5, Werken met de DSM-5 en de Gids voor de huisartsenpraktijk: DSM-5.
Verwacht in de serie DSM-5
In januari 2015 verschijnt in de DSM-5-serie: DSM-5: Differentiële diagnostiek. Deze gids ondersteunt u bij het stellen van een differentiële diagnose aan de hand van de DSM-5-structuur. Hierbij wordt rekening gehouden met de complexiteit van psychische problematiek.