Nieuw: eerste Nederlandstalige uitgave over internetverslaving

In het zojuist verschenen boek Internetverslaving delen Vlaamse en Nederlandse wetenschappers, hulpverleners en ervaringsdeskundigen voor het eerst gezamenlijk hun kennis over deze nieuwe vorm van verslaving. Veel mensen hebben de onbedwingbare behoefte om online te zijn, maar waar ligt de grens tussen gezond en ongezond gebruik?
Overmatig internetten van alle kanten belicht
In Internetverslaving worden inzichten van experts afgewisseld met persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen. Verschillende perspectieven komen aan bod en dat is een goede zaak, want volgens de auteurs heeft op dit gebied momenteel niemand ‘de waarheid’ in pacht. De lezer kan dus het beste kennis nemen van verschillende, wetenschappelijk onderbouwde, perspectieven om zo een eigen mening te vormen.
Waar ligt de grens tussen normaal en ongezond gedrag?
Momenteel behandelen hulpverleners internetverslaving vooral volgens traditionele methoden, aldus de redactieleden Herm Kisjes, Davy Nijs en Tony van Rooij. Maar waar je bij verslaving aan een middel ‘niet-gebruik’ kan bepleiten, is dit bij internetgebruik bijna niet mogelijk. Kisjes: ‘Wie zich internettoegang ontzegt, komt vaak in een maatschappelijk nadelige positie.’ De auteurs definiëren in het boek wanneer er sprake is van ongezond gedrag. Noodzakelijk, want de grens tussen fanatiek en ongezond gebruik van internet (bijvoorbeeld bij gamen) is niet altijd duidelijk.
Gratis whitepaper over internetgamingstoornis
Ook in het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5®) is er aandacht voor deze relatief nieuwe stoornis. In deel III van het handboek staan een reeks stoornissen, waaronder de internetgamingstoornis, beschreven waarvan de classificatiecriteria nog niet voldoende wetenschappelijke ondersteuning hebben in de klinische praktijk. Wilt u meer weten over internetgamingstoornis en waarom deze stoornis in Deel III van de DSM-5 is opgenomen?
Lees het whitepaper 'Internetgamingstoornis' >>
Lees meer over Internetverslaving >>