Nieuw: Niet-sturende communicatie bij mensen met een verstandelijke beperking

Gedragskundige Ries van den Nieuwenhuizen ontwikkelde een gespreksmethode voor mensen met een verstandelijke beperking en schreef er het nieuw verschenen boek Niet-sturende communicatie bij mensen met een verstandelijke beperking over. Deze methode geeft de cliënt ruimte om zich te uiten zonder dat de hulpverlener sturend, bepalend of richtinggevend is. De hulpverlener faciliteert het gesprek en nodigt de cliënt uit om te praten over vooraf afgesproken onderwerpen. De hulpverlener loopt bij niet-sturende communicatie (NSC) niet voorop, maar vólgt wat de cliënt wil vertellen.
Help mensen met een verstandelijke beperking zich te uiten
NSC is ontwikkeld om mensen met een verstandelijke beperking te helpen zo veel mogelijk hun eigen mening, wensen, gevoelens of behoeften te uiten. De uitdaging voor de hulpverlener is om het gesprek niet te sturen of veel vragen te stellen, maar gebruik te maken van verbale en non-verbale spiegeling, korte samenvattingen en een bevestigende houding. Om toch alle onderwerpen aan bod te laten komen, biedt de hulpverlener vóór het gesprek onderwerpen aan met behulp van aangepaste visuele hulpmiddelen, zoals foto's, pictogrammen of voorwerpen. De zorgverlener laat de cliënt vervolgens kiezen waar hij of zij over wil spreken. Door minimale sturing te geven aan het gesprek krijgt de cliënt ruim de gelegenheid om zich te uiten.
Uitwerking van een van de methoden uit Handboek verstandelijke beperking
De uitgave over NSC is een uitwerking van een van de methoden uit Handboek verstandelijke beperking van Brian Twint en Jac de Bruijn. Het biedt professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg en mbo- en hbo-studenten voorbeelden uit het werkveld en oefeningen om hun communicatievaardigheden te verbeteren.
Lees meer over Niet-sturende communicatie bij mensen met een verstandelijke beperking >>
Uitgaven van Expertisecentrum Verstandelijke Beperking exclusief bij Boom Psychologie & Psychiatrie
Het Expertisecentrum Verstandelijke Beperking zet zich in voor kwaliteitsverbetering in de verstandelijk gehandicaptensector, en richt zich vooral op de werkvloer: de begeleider, de cliënt en de orthopedagoog. Onderstaande uitgaven van het Expertisecentrum Verstandelijke Beperking zijn exclusief verkrijgbaar bij Boom Psychologie & Psychiatrie:
Lees meer over de uitgaven van het Expertisecentrum Verstandelijke Beperking >>