Pesten: niet wegkijken maar aanpakken

Op 13 april 2015 promoveert onderzoeker Jeroen Pronk aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het onderwerp pesten, meldt het Nederlands Jeugdinstituut (NJI). Uit het onderzoek van Pronk blijkt dat omstanders pestgedrag positief kunnen beïnvloeden door zelf op de pester af te stappen.
Omstanders willen graag helpen, maar durven niet
Vaak willen omstanders wel graag iets doen tegen pesten, maar doen ze dat niet of op indirecte wijze. Ze troosten het slachtoffer in plaats van het pesten direct een halt toe te roepen. Juist de directe methode - het aanspreken van de pester - lijkt effectief te zijn.
Activeer omstanders om pesten tegen te gaan
Het onderzoek van Jeroen Pronk laat zien dat omstanders zich meer bewust moeten worden van het feit dat hun ontwijkende gedrag het pesten kan verergeren en de negatieve gevolgen voor het slachtoffer kunnen vergroten. Pronk wil daarom omstanders motiveren om het pesten actief tegen te gaan. Hij ontwikkelde een methode die omstanders helpt om hun sociale en emotionele competenties te versterken, zodat zij weerbaarder worden om pesten tegen te gaan. Lees het nieuwsbericht op NJI.nl >>
Alles over pesten
Socioloog en orthopedagoog Mieke van Stigt schreef het boek Alles over pesten. Hierin bespreekt zij waarom en wanneer kinderen (en volwassenen) pesten, waarom sommigen de klos zijn en waar ouders van kinderen tegenaan lopen. Dit doet zij aan de hand van wetenschappelijke inzichten uit de psychologie, de sociologie, de biologie en de praktijk, afgewisseld met tips en adviezen voor ouders. Alles over pesten biedt ondersteuning aan ouders, slachtoffers en hardwerkende en goedwillende leerkrachten. Het boek is voor kuddedieren en buitenbeentjes en iedereen die wel eens met pesten te maken heeft.
Lees meer over Alles over pesten >>