Zojuist verschenen: De menopauze managen

De menopauze is nog steeds een onderwerp waar een taboe op rust, een bron van onzekerheid en schaamte. Het is echter ook een periode die steeds minder in de luwte beleefd wordt. Veel vrouwen hebben het moeilijk met de veelvuldige, heftige opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen. De menopauze managen biedt een methode voor vrouwen die niet vrolijk door de overgang fietsen. In vier weken kunnen zij hun klachten effectief verminderen.
Niet-medische benadering
De overgang begint bij de meeste vrouwen rond hun 51e levensjaar, maar kan ook eerder optreden, bijvoorbeeld als gevolg van een borstkankerbehandeling. De lichamelijke en psychische gevolgen kunnen ingrijpend zijn. Myra Hunter en Melanie Smith, de auteurs van De menopauze managen, hebben een niet-medische methode opgezet op basis van cognitieve gedragstherapie, als alternatief voor een hormoonbehandeling. Uit klinisch onderzoek is de effectiviteit gebleken, zowel bij vrouwen met opvliegers tijdens de overgang als bij vrouwen met opvliegers na een borstkankerbehandeling.
Stress, opvliegers en nachtzweten zelfstandig aanpakken
Dit Boom Hulpboek is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel geven de auteurs uitgebreide informatie over de overgang, de bijbehorende symptomen en over cognitieve gedragstherapie. Deel twee bevat het vierweekse zelfhulpprogramma. Daarin leer je:
- een zelfmanagementplan opzetten
- welke rol stress speelt en hoe je daarmee kunt omgaan
- strategieën om opvliegers te hanteren
- strategieën om je nachtrust te verbeteren en nachtzweten te verminderen
Het programma helpt om klachten te verminderen en kan helpen bij de emotionele aanvaarding van deze beladen levensfase.
Lees meer over De menopauze managen >>
‘Deze zelfhulpgids is gemakkelijk leesbaar, herkenbaar voor velen door de ingebrachte citaten van vrouwen, instructief en praktisch. Niet alleen de vrouwen die overgangsklachten ervaren maar ook hun omgeving en hulpverleners zullen dit boek als een waardevolle aanvulling op de bestaande behandelmogelijkheden van overgangsklachten waarderen.’
Dr Angelique J. Goverde, gynaecoloog, Universitair Medisch Centrum Utrecht, in het voorwoord