Nieuw nummer Tijdschrift voor Neuropsychologie: aandacht voor niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Het nieuwe nummer van Tijdschrift voor Neuropsychologie opent met twee artikelen over patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). In het openingsartikel praten Roos van Oort en Martine van Zandvoort u bij over de mogelijkheden van EMDR bij NAH. In het tweede artikel presenteren Hileen Boosmans en collega’s hun bevindingen en de klinische implicaties van dynamisch testen voor het inschatten van cognitieve leerbaarheid na hersenletsel. Verder vindt u in dit nummer onder meer een artikel over de Theory of Mind-behandeling, besprekingen van de Nijmegen-Venray Confabulatie Lijst-20 (NVCL-20) en de Emotion Recognition Task (ERT), en een artikel van Paul Eling over de ziekte van Pick.
EMDR bij niet-aangeboren hersenletsel
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is de afgelopen jaren een populaire traumabehandeling geworden. Onderzoek naar de bruikbaarheid en eventuele mogelijke contra-indicaties van EMDR bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ontbreekt echter tot op heden, zowel in de Nederlandstalige als in de internationale literatuur. Het artikel ‘EMDR bij niet-aangeboren hersenletsel’ laat aan de hand van drie vignetten zien dat EMDR bij mensen met NAH een positief effect kan hebben.
Dynamisch testen: een bruikbare methode voor het inschatten van cognitieve leerbaarheid na hersenletsel?
Dynamisch testen is een relatief nieuw concept in de neuropsychologische diagnostiek. Echter, naast conventionele cognitieve tests kunnen dynamische cognitieve tests van toegevoegde waarde zijn bij het bepalen van de cognitieve leermogelijkheden van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Een dynamische testprocedure evalueert het effect van een kortdurende training op de cognitieve testprestatie van een patiënt. De mate waarin een patiënt baat heeft gehad bij de training kan worden beschreven als 'cognitieve leerpotentie'. In het artikel ‘Dynamisch testen: een bruikbare methode voor het inschatten van cognitieve leerbaarheid na hersenletsel?’ wordt beschreven wat er in de literatuur al bekend is over dynamisch testen bij volwassen patiënten met cognitieve problemen ten gevolge van NAH, psychiatrische of neurodegeneratieve aandoeningen.
Theory of Mind-behandeling: een kwestie van bewust-zijn
Sociaal disfunctioneren kan in cognitief opzicht gedifferentieerd worden in termen van een samenspel tussen een gebrekkig vermogen een Theory of Mind (ToM) te vormen, taalstoornissen en executieve stoornissen. De ToM-behandeling richt zich op het stimuleren van ToM bij volwassenen met het oog op verlichting van sociaal-emotionele problematiek. De belangrijkste neuropsychologische inzichten in ToM en sociaal functioneren die een opmaat vormden voor de ontwikkeling van de ToM-behandeling, worden besproken in het artikel ‘Theory of Mind-behandeling: een kwestie van bewust-zijn’. Vervolgens worden de structuur en inhoud van de ToM-behandeling beknopt gepresenteerd.
Bekijk de inhoudsopgave op de website van Tijdschrift voor Neuropsychologie >>
Het hele nummer lezen?
Wilt u het volledige tweede nummer van Tijdschrift voor Neuropsychiatrie lezen? Met een gratis proefabonnement ontvangt u één papieren nummer en hebt u bovendien twee weken toegang tot het volledige archief. Bekijk alle abonnementsvormen >>