Wij - zij: Gaat de wereld aan narcisme ten onder of is er hoop?

De populistische politicus en de extremistische terrorist hebben één belangrijke overeenkomst: ze handelen vanuit narcistische motieven. De destructieve gevolgen hiervan zien we bijna dagelijks in de media.
In zijn indringende boek Wij-Zij gaat psycholoog Martin Appelo op onderzoek uit: is deze tendens te stoppen of gaat de samenleving aan narcisme ten onder?
Wij-Zij verschijnt 6 juli a.s. bij Boom. Het boek gaat over narcisme in het algemeen en narcistische tendensen in de samenleving. De auteur laat bovendien zien hoe je maatschappelijk narcisme herkent. Treffende voorbeelden uit de wereldgeschiedenis, over leiders als Hitler en Stalin, passeren de revue.
Twee typen narcisten
Appelo signaleert twee typen maatschappelijk narcime: de ‘Verwenden’ en de ‘Buitenstaanders’. De Verwenden hebben geen frustratietolerantie, willen in het middelpunt van de belangstelling staan en denken dat zij zich alles kunnen permitteren. De Buitenstaanders voelen zich miskend, trekken zich terug uit de gewone wereld en identificeren zich met een ideologie die hen vervolgens een ‘licence to kill’ geeft. Beiden typen polariseren en denken in termen van ‘wij’ en ‘zij’. Ze worden in de kern gedreven door minachting voor gezag, leven volgens zelfingenomen principes, gaan niet-wederkerig om met anderen en reageren agressief op kritiek. Wie deze overeenkomsten herkent, begrijpt het extremisme in onze conflictueuze wereld beter. Dit begrip levert handvatten om escalaties te voorkomen.
De kracht van de vreedzame middenweg
De lezer ontdekt dat de Verwende en de Buitenstaander niet zo ver van hem af staan als hij wellicht denkt… Maar gelukkig zit in ieder van ons niet alleen de neiging tot polarisatie maar óók het streven naar harmonie. Als we er in slagen dit streven verder te ontwikkelen, dan is een narcistische Apocalyps te voorkomen en kunnen we verder als samenleving. We bewandelen dan de normale middenweg waar we samen met anderen initiatieven ontplooien die gericht zijn op vreedzaam samenleven. Deze initiatieven kunnen narcistische krachten tegenwerken of zelfs tot staan brengen.
Over de auteur
Martin Appelo is psycholoog en publicist (www.martinappelo.nl). Hij werkt als spreker, therapeut en coach en is een veelgevraagde gast in radio- en tv-programma’s. Bij Boom uitgevers Amsterdam schreef hij eerder onder meer de boeken Een spiegel voor narcisten en Waarom veranderen (meestal) mislukt.
Geïnteresseerd?