Kom volgende week naar 5 bijzondere symposia voor ggz-professionals

Wat is de rol van psychotherapie in de behandeling van ouderen? Wat is het effect van hersenonderzoek op de manier waarop we onszelf beschouwen? Hoe gaan mensen met een persoonlijkheidsstoornis om met ‘de ander’? Wat is het 'zelf' eigenlijk en hoe 'manage je jezelf in de ggz'? Deze en andere vragen worden behandeld tijdens de symposia, die Lemion en Boom uitgevers Amsterdam in de week van 20 tot en met 24 november organiseren voor u als ggz-professional.
Lees meer en schrijf u in op de website van Lemion.
Maandag 20 november
Capita verslaving
Middelengebruik en bijzondere risicogroepen
Tijdens dit symposium ‘Capita Verslaving, middelengebruik en bijzondere risico- groepen’ worden handvatten gegeven voor het werk in de dagelijkse praktijk, op basis van de meest recente inzichten in het thema diversiteit bij patiënten met verslavingsproblematiek. Een scala van thema’s en risicogroepen komt aan de orde. Het gaat onder andere om verslaving bij mensen met een verstandelijke beperking, somatisch kwetsbare jeugdigen, en genderaspecten. Ook aan de verslaafde professional zelf wordt aandacht besteed.
Dinsdag 21 november
Wie ben ik eigenlijk?
Persoonlijke identiteit en de GGz-praktijk
Om welke idealen over autonomie, authenticiteit en vrijheid gaat het bij zelfmanagement in de ggz? En zijn deze idealen niet te hoog gegrepen, zowel voor de patiënt als de therapeut? Want is het zelf überhaupt wel te managen...? En zo ja, wat is er dan belangrijk en noodzakelijk voor adequate interventies in de dagelijkse praktijk als het zelf ook mede wordt bepaald door interacties met anderen? Allemaal essentiële vragen over persoonlijke identiteit waarop tijdens dit ggz-symposium onder voorzitterschap van Leon de Bruin door zes prominente sprekers naar antwoorden zal worden gezocht.
Woensdag 22 november
Neurowetenschappen en de GGz-praktijk
Zin en onzin op de werkvloer
Tijdens dit symposium ‘Neurowetenschappen en de ggz-praktijk’ maken de deelnemers onder voorzitterschap van Max van der Linden vanuit een kritisch perspectief allereerst kennis met de dynamiek tussen maatschappij, media en de (neuro)wetenschap. Waar en hoe zijn hypes of onjuiste voorstellingen van zaken gecreëerd? Alles als opstap naar waar het uiteindelijk om gaat, het belang anno 2017/2018 van de neurowetenschappen voor het dagelijkse werk. Anders gezegd, hoe kunnen nieuwe neurowetenschappelijke kennis en behandelmethoden op een zinvolle manier worden geïntegreerd in de weerbarstige klinische praktijk?
Donderdag 23 november
Omgaan met uitersten
Persoonlijkheidsstoornissen en polarisatie
Tijdens dit symposium staat de vraag centraal hoe mensen met een persoonlijkheidsstoornis in het algemeen omgaan met ‘de ander’. En om de hiervan afgeleide vragen: ‘Wat is de kern van hun relationele denken en handelen?’, ‘Hoe ervaren zij zichzelf in de relatie tot de ander?’, ‘Hoe ervaren zij de ander in relatie tot zichzelf?’. Onder voorzitterschap van Martin Appelo behandelen vijf prominente sprekers deze vragen vanuit het specifieke thema van hun presentatie. Zij vertalen de antwoorden in aanknopingspunten voor psychotherapeutische behandeling en geven concrete ‘tips & trics’ voor de omgang met deze persoonlijkheidsproblematiek in de dagelijkse praktijk.
Vrijdag 24 november
Onder ouderen
Diagnose en behandeling van psychische klachten
Ook tijdens dit symposium is de relevantie voor de dagelijkse praktijk het uitgangspunt. De zes sprekers informeren u over de complexiteit van somatische en psychosociale comorbiditeit en de rol van farmacotherapie, psychotherapie en mediatietherapie. Thema’s die aan bod komen zijn depressie, SOLK, neurocognitieve stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, EPA en verslaving.