20/11 Foucault-avond bij Radboud Reflects

Over het boek
Geschiedenis van de seksualiteit vormt het fascinerende testament van Michel Foucault. In dit onvoltooide laatste werk zijn we getuige van een omwenteling in zijn denken, waarbij een analyse van machtsstructuren gaandeweg wordt aangevuld met bestaansesthetica. De nu voor het eerst in één band uitgegeven drie delen vormen samen een uiterst relevante verkenning van de complexe relatie tussen seksualiteit, macht en subjectiviteit.
In het verlengde van zijn eerdere werk begint Foucault met een ontmaskering van het moderne vertoog over seksualiteit als een verfijnd machtsspel, waarin wij als subjecten worden gevormd. Vervolgens richt Foucault zijn aandacht op de klassieke oudheid en het vroege christendom, waar hij een andere omgang met seksualiteit ontdekt. De vraag naar de macht wordt hierbij vervangen door de vraag naar de relatie tussen waarheid en leven en vooral de waarheid van het eigen leven.
Nieuwe editie
Geschiedenis van de seksualiteit is geheel opnieuw vertaald door Jeanne Holierhoek, die begin dit jaar de prestigieuze Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2018 ontving voor haar rijke en gevarieerde vertaaloeuvre. Zij verzorgde ook het nawoord. Filosoof Henk Oosterling schreef een glossarium voor deze editie. Voor het eerst verschijnen de drie delen in één band: I De wil tot weten / II Het gebruik van de lusten / III De zorg voor zichzelf.
Het postuum verschenen vierde deel Les aveux de la chair zal medio 2019 bij Boom verschijnen als Bekentenissen van het vlees.
Michel Foucault (1926-1984) is een van de populairste filosofen van na de Tweede Wereldoorlog. In 1966 verwierf hij bekendheid met het geruchtmakende boek De woorden en de dingen, waarvan de Nederlandse vertaling ook bij Boom verscheen. Zijn roem breidde zich snel uit tot ver buiten Frankrijk. Naast zijn werk op de universiteit trad hij ook vaak als activist op de voorgrond.
Boekpresentatie tijdens Foucault-avond
Op 20 november worden de eerste exemplaren van Geschiedenis van de seksualiteit uitgereikt, tijdens een avond gewijd aan Foucault. Marli Huijer en Jeroen Linssen spreken over Geschiedenis van de seksualiteit en gaan onder leiding van Lisa Doeland in gesprek over onder meer de #metoo-discussie van het afgelopen jaar, die de seksuele revolutie in een ander daglicht plaatst en ons dwingt om opnieuw na te denken over de relatie tussen seks en macht. De avond is georganiseerd door Radboud Reflects in samenwerking met Boom uitgevers Amsterdam.