COTAPP Wat hebben executieve functies met ontwikkelingsstoornissen te maken?

Executieve functies kunnen verklaren waarom een kind vastloopt op school
Als we ons werk af willen krijgen, moeten we niet te veel aan andere dingen denken; we moeten blijven focussen op het werk. De zelfregulatie die we hierbij inzetten, is het gevolg van cognitieve processen die ‘executieve functies’ worden genoemd. Executieve functies zijn essentieel voor de meest complexe menselijke vaardigheden:
- Snelheid van werken
- Informatie onthouden
- Volgehouden aandacht
- Gedrag aanpassen aan de omstandigheden
- Emotieregulatie
- Impulsbeheersing
Executieve functies spelen een grote rol bij het gedrag en het leren op school en kunnen verklaren waarom kinderen vastlopen in de klas.
Wat hebben executieve functies met ADHD, autisme en andere ontwikkelingsstoornissen te maken?
Kinderen met ontwikkelingsstoornissen hebben vaker dan gemiddeld moeite met specifieke cognitieve vaardigheden. Hierdoor zijn ze impulsiever, minder geconcentreerd, of hebben ze meer moeite om hun gedrag aan te passen als de opdracht of taak verandert. Kinderen met ADHD, autisme of andere ontwikkelingsstoornissen presteren daardoor vaak onder op school. Ze halen niet het schoolniveau dat ze aan zouden moeten kunnen op basis van hun intelligentieniveau.
Gerichte begeleiding met een cognitief profiel
Met COTAPP brengt u in 35 minuten het cognitief profiel van een kind in kaart. Door het cognitief profiel van een kind nauwkeurig in kaart te brengen met de COTAPP kan gerichte begeleiding worden ingezet om de zwakkere vaardigheden te trainen of om de omgeving aan te passen aan de specifieke (leer)behoeften van het kind, thuis en op school. Daarnaast kunnen de sterke vaardigheden maximaal worden benut ter compensatie van de zwakkere ontwikkelde vaardigheden.
Aan de slag met de COTAPP
Wilt u meer weten of zelf aan de slag met COTAPP? Lees meer over de afname, rapportage en kwalificatie-eisen op de COTAPP website.