Lezing: Relativeren is ook een kunst

Boeddhisme en mindfulness
Wie aan het boeddhisme denkt, denkt vermoedelijk als eerste aan een religie of levensleer uit Zuidoost-Azië die in de loop der tijd is overgewaaid naar het Westen: het westerse boeddhisme. En wie aan het boeddhisme hier in het Westen denkt, denkt vermoedelijk allereerst aan mediteren en mindfulness, als methode om kalmer en evenwichtiger door het leven te gaan. Mindfulness is lange tijd populair geweest als “wondermiddel” tegen stress, pijn en emotioneel leed. Inmiddels brokkelt dat rotsvaste geloof echter langzaam maar zeker af, allereerst doordat de meeste mensen het niet halen dagelijks te mediteren. Maar belangrijker misschien nog: mindfulness leert ons niet hoe we het beste met onze mindful opgemerkte emoties kunnen omgaan, wanneer die niet, zoals mindfulness-cursisten meekrijgen, als wolkjes aan ons geestesoog voorbij willen trekken.
Hoe ga je met je emoties om?
Gelukkig biedt de boeddhistische levensleer meer handvatten dan alleen mindfulness, om op een opbouwende manier met je emoties om te gaan. Zo biedt het boeddhisme diverse manieren waarop een mens (de ernst of implicaties van) een emotioneel voorval kan relativeren. Hoe doe je dat: relativeren met helpende boeddhistische ideeën? Ook laat de boeddhistische leer zien dat ieder mens zelf verantwoordelijk is voor hoe hij er op een bepaald moment emotioneel bij zit en hoe dit inzicht opluchting kan geven. De leer laat ook zien hoe dit inzicht jou en andere mensen kan helpen je gevoelsleven beter in balans te houden en minder te lijden onder emoties die je lastig vindt.
Onthechting als vorm van relativeren
Als laatste voorbeeld: de boeddhistische levensleer heeft het vaak over onthechting en hoe belangrijk dat is om tevreden je dagen door te brengen: onthechting als vorm van relativeren. Maar hoe werkt dat dan precies? En hoe doe je dat in de praktijk?
Over de spreker
Mariëtte Baanders is als sociaalpsycholoog in 1997 gepromoveerd op de invloed van culturele normen en waarden op de beleving van onze emoties. Na haar promotie heeft zij haar carrière vervolgd als coach, wetenschapsjournalist en schrijver van diverse populairwetenschappelijke boeken. Haar laatste werk, Relativeren is ook een kunst, is eind vorig jaar uitgekomen en handelt over gereedschap uit het boeddhisme om emoties in bevredigende banen te leiden.
Meer informatie
Wil je meer weten over de lezing, workshop of je aanmelden? Dit kan via de website van Sijthoff >