Herman van Praag te gast bij De kennis van nu radio

Herman van Praag overleefde als kind kamp Westerbork, werd psychiater en pionierde in de biologische psychiatrie.
Als emeritus hoogleraar begaf hij zich meer en meer op een cultuurkritische toer. Hij bekritiseert onze 'ontspoorde rationaliteit' en ons 'doorgeslagen atheïsme'. Coen Verbraak interviewt hem over zijn leven, werk en zijn nieuwe boek, Net voorbij de rede, dat in november verschijnt.
U kunt de uitzending van De kennis van nu hier terugluisteren.
Psychiater Herman M. van Praag houdt zich regelmatig op in het grensgebied tussen vernuft en verbeelding. Er doemen daar gevaren op, maar evenzeer fascinerende vergezichten. Over deze vergezichten gaat het in Net voorbij de rede.
In dit grensgebied, net over de grenzen van de rede, vormt de auteur zich een Gods-beeld en komt voor hem de Bijbel tot leven. Hij hult zich in het gewaad van een ‘tijdgenoot’, die de beschreven gebeurtenissen zelf meemaakt. Hij confronteert de dramatis personae met kritische vragen en kruist ook de degens met de Eeuwige.
Dan weer spreekt hij in zijn hedendaagse gedaante en stelt vragen. Hij concludeert dat hij zich religieus kan noemen, een strikt geprivatiseerde religie belijdt, dat de voornaamste ankerpunten van zijn leven door religie i.c. het Judaïsme zijn bepaald, dat voor die levensovertuiging een hoge prijs is betaald, maar dat de verankering van die overtuiging hierdoor niet is verzwakt, eerder versterkt.