Nieuw: Onderwijs in tijden van digitalisering

Computers en het internet omringen ons overal en hun invloed op ons leven zal de komende decennia alleen maar toenemen. Wat betekent dit voor de manier waarop we kennis verwerven en voor de vormgeving van ons onderwijs? Volgens critici moeten we ons herbezinnen op het onderwijs om de leerlingen van nu adequaat voor te bereiden op de eenentwintigste eeuw. Daarbij zou het ontwikkelen van digitale vaardigheden onmisbaar zijn. Maar wat brengt de digitale revolutie nu daadwerkelijk teweeg in ons leven en denken?
Auteurs Ad Verbrugge en Jelle van Baardewijk vroegen wetenschappers, vrijdenkers en docenten zich te buigen over de zin en onzin van de digitalisering van ons onderwijs. Onderwijs in tijden van digitalisering biedt een fris tegengeluid tegen de utopische verwachtingen waarmee de digitale revolutie van het onderwijs nogal eens gepaard gaat. Aan de bundel werkten onder anderen mee: Sebastien Valkenberg, Diederik Boomsma, Johannes Visser, Theodore Dalrymple en Aleid Truijens.
Ad Verbrugge (1967) is filosoof en muzikant. Hij is verbonden aan het Centrum Èthos van de Vrije Universiteit, is oprichter van Beter Onderwijs Nederland, en samen met Clairy Polak tv-presentator van Het Filosofisch Kwintet. Eerder verschenen bij Boom/SUN onder meer Tijd van onbehagen en Staat van verwarring.
Jelle van Baardewijk (1982) is docent en promovendus aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit. Hij studeerde internationaal management aan de Hogeschool voor Economische Studies en filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan de Freie Universität Berlin. Hij werkt aan een filosofisch onderzoek naar het vormingsideaal in studies bedrijfskunde.