Slim slapen: behandel slapeloosheid met effectief protocol

Uren slapeloos in bed en morgen een belangrijke toets: 11 tot 25 procent van de jongeren in Nederland heeft last van slaapproblemen. Onderzoek van Eduard de Bruin, Dé Waterman en Anne Marie Meijer (Universiteit van Amsterdam) naar insomnie bij adolescenten heeft geleid tot een effectieve behandeling: SlimSlapen. Dit is als protocol opgenomen in het deze week bij Uitgeverij Boom te verschijnen Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten 2.
Hoe ontstaat slapeloosheid en wat zijn de gevolgen?
Door hormonale en sociale veranderingen in de puberteit lopen jongeren het risico een te korte nachtrust te ontwikkelen. Insomnie leidt tot problemen overdag: moeheid, labiliteit, gedragsproblemen en slechter functioneren op school.
Inhoud behandelprotocol
De onderzoekers en tevens auteurs van het protocol richten zich op cognitief gedragstherapeutische methoden, omdat uit onderzoek is gebleken dat die bij slaapproblemen het meest effectief zijn. Tijdens de behandeling leert de jongere o.a. vaste bedtijden aan te houden en juiste slaapgewoonten te ontwikkelen. De adolescent houdt een slaapdagboek bij en doet ontspanningsoefeningen. Na afloop evalueren therapeut en jongere samen de behandeling.
Lees meer over het onderzoek
Via www.slimslapen.nl kunnen jongeren zich aanmelden om mee te doen aan het onderzoek.
De gratis ochtendkrant Metro besteedde op 3 juni aandacht aan het UvA-onderzoek.
Bestel het handboek
Behandelprotocollen bieden u als therapeut een effectieve en efficiënte basis voor therapie. In het handboek zijn naast SlimSlapen vele andere behandelprotocollen opgenomen. Lees meer en bestel nu uw exemplaar van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten 2 >>