Vijf e-books voor verdieping en reflectie

Omgaan met 'moeilijke' mensen
De gemiddelde cliënt, op basis waarvan de meeste interventies ontwikkeld zijn, bestaat helemaal niet. Als de therapie niet aanslaat, doet dat een beroep op het vermogen van jou als behandelaar om boven jezelf en de therapie uit te stijgen. Om de interactie en het therapeutisch proces te herstellen, moet je op deze lastige momenten naar jezelf en naar de interactie tussen jou en de cliënt kijken. In Omgaan met ‘moeilijke’ mensen delen gerenommeerde behandelaars hun visie, kennis en kunde in moeilijke interacties in de spreekkamer. Het biedt daarmee veel hulpverleners een welkome verdieping van hun werkveld.
Benieuwd? Bestel dan nu Omgaan met 'moeilijke' mensen.
Hoe de dood ons drijft
Doodsangst is een van de belangrijkste drijvende krachten achter het menselijk handelen. Het zorgt ervoor dat we in dure auto’s veel te hard rijden, schulden maken, ruziemaken met (vermoede) tegenstanders en beroemd willen worden, zelfs als we daarvoor jak-urine moeten drinken in een tv-programma als Survivor. De invloed ervan op ons leven blijkt echter veel ingrijpender dan we tot nu toe dachten. De Amerikaanse hoogleraren Solomon, Greenberg en Pyszczynski deden een kwart eeuw onderzoek naar de rol van doodsangst in ons leven. In Hoe de dood ons drijft doen ze op toegankelijke en humoristische wijze verslag van hun onderzoek.
Meer weten? Bestel dan nu het Hoe de dood ons drijft.
Het misverstand psychotherapie
In de ggz verschijnen voortdurend nieuwe psychotherapeutische modellen die nóg betere resultaten beloven, terwijl al decennialang blijkt dat de effectiviteit van die modellen niet toeneemt. In Het misverstand psychotherapie schetst Flip Jan van Oenen hoe de mythe van vooruitgang in de psychotherapie het vermogen van de samenleving om lijden te verdragen ondermijnt. Hij doet dit op basis van wetenschappelijke kennis, ervaringen uit de praktijk en filosofische beschouwing. Van Oenen legt daarmee de vinger op de zere plek. Hij zegt wat velen die werken in de eerste, tweede of derde lijn wel weten, maar niet uitspreken.
Benieuwd? Bestel dan nu Het misverstand psychotherapie.
Zelfonthulling
Zelfonthulling in de geestelijke gezondheidszorg is tot nu toe een onderbelicht thema geweest. Dat is vreemd, want in een therapeutische relatie gaat het om een ontmoeting tussen mensen, ieder met een eigen geschiedenis, een eigen levensverhaal met ups en downs en een eigen persoonlijk groeiproces. Het is zeer waarschijnlijk dat deze verhalen elkaar soms raken, dat momenten van crisis en persoonlijke groei op bepaalde punten overeenkomen. Is het dan niet logisch en vanzelfsprekend om als behandelaar een eigen ervaring of inzicht mee te geven aan de patiënt?
Meer weten? Bestel dan nu Zelfonthulling.
Beterweters
Elke behandelaar in de gezondheidszorg kent ze wel. Beterweters: patiënten die ‘ja-maar’ zeggen, veeleisend zijn of adviezen niet opvolgen. Fredrike Bannink en René den Haan stellen dat ‘lastige’ patiënten niet bestaan. Lastige interacties wel, en daar kun je iets aan doen. De behandelaar speelt de hoofdrol in dit optimistische en praktische boek. Door de focus te richten op het aandeel van de behandelaar in mislukte en in geslaagde behandelingen, wordt de lezer een spiegel voorgehouden. Want ook behandelaars kunnen beterweters zijn. Verhalen en tips van patiënten, oplossingsgerichte oefeningen en casussen bieden de tools om de interactie te verbeteren.
Benieuwd? Bestel dan nu Beterweters.