In Waar wil ik vandaag mijn bed voor uitkomen? beschrijft Cobi Brouwer de essentiële omslagmomenten in een coachingstraject. Tijdens deze momenten ontstaat een ander zelfbesef of inzicht, dat onontkoombaar leidt tot een nieuwe balans, daadkracht of een besluit.
De vijftien verhalen in dit boek zijn geschreven vanuit de praktijk. Hierin wordt een antwoord gegeven op de belangrijke vraag: ‘Wat gebeurt er in, en voorafgaand aan, een omslagmoment en hoe kan een coach dit moment bewust aangrijpen?’
De auteur signaleert vier dynamische relaties die tijdens zo’n omslag werkzaam zijn, en waarin een coach kan sturen. Bij een disbalans in deze relaties kunnen allerlei gedragspatronen ontstaan die dienen als zelfbescherming, maar die de persoonlijke ontwikkeling ook kunnen stagneren.
DEEL I SUCCESVOLLE VERANDERING: DE FOCUS VERLEGGEN
1 De omslag in dynamische relaties
Trilogie 1 VOOR MIJ IS HET HART EEN SPIER
2 miniatuur: Voor mij is het hart een spier
3 miniatuur: Een knoop in mijn buik is geen metafoor
4 miniatuur: Wat als je buurvrouw je vrouw zou zijn?
Trilogie 2 WAAR WIL IK VANDAAG MIJN BED VOOR UITKOMEN?
5 miniatuur: Waar wil ik vandaag mijn bed voor uitkomen?
6 miniatuur: Koffiedrinken met je voeten
7 miniatuur: Ik verlaat alsmaar mezelf
8 miniatuur: Klojo, waarom doe je zo moeilijk over iets gewoons?
DEEL II VORMEN VAN ZELFBESCHERMING
9 Zelfbeschermende gedragspatronen
10 miniatuur: Koop mij, alsjeblieft!
11 miniatuur: Weet je, het is die griet van me, mijn dochter
12 miniatuur: En ik dan?
13 miniatuur: Het leven dat mij rest, moet van mij zijn
DEEL III STEUNBRONNEN
14 Steun
15 miniatuur: Is er iemand die mij begrijpt?
16 miniatuur: Ik kijk wel, maar ik zie het niet
17 miniatuur: Met de billen van een directeur
18 miniatuur: Met de geur van groen voel ik me verbonden
Bijlage
Coachen op topniveau! Dat is precies wat Cobi Brouwer in haar eerdere werken heeft laten zien, en het is voor een auteur een hele uitdaging om dat niveau te handhaven.
Brouwer heeft gekozen voor een uniek concept: vanuit gespreksfragmenten wordt de relatie met de theorie gelegd. Die gespreksfragmenten noemt zij ‘miniaturen’, die omlijst worden door een kort, maar helder theoretisch kader.
De vijftien miniaturen laten zien hoe mensen de verbinding met zichzelf terugvinden. Brouwer plaatst ze in drie theoretische kaders, die ook de drie delen van het boek vormen.
Deze kaders beschrijf ik hier kort.
Het eerste deel gaat in op vier dynamische relaties die stagnatie veroorzaken als die relaties niet in balans zijn.
1. Denken en voelen. In onze rationele samenleving hebben we het contact met ons gevoel voor een groot deel verloren en zijn gedachten zo sterk dat je jezelf gelukkig maar ook ongelukkig kunt denken. Zo creëert je denken je eigen werkelijkheid die spanning en depressiviteit kan opleveren.
2. Subject en object. Neem je verantwoordelijkheid of leg je die buiten jezelf? In dat geval ken je het externe object teveel macht doe en verlies je de greep op jezelf.
3. IK en de ANDER. Ook tussen het IK, het zelfbeeld, en het beeld dat je van de ander hebt kan spanning ontstaan, juist omdat denken, voelen en doen sterk een afgeleide zijn van dit zelfbeeld, Je kunt niet zonder zelfbeeld, maar als het te sterk is, kan dit tot verstarring leiden.
4. Lichaam en geest zijn onverbrekelijk verbonden; als je denken niet rijmt met wat je lichaam aan signalen afgeeft kan er veel mis gaan.
Meestal zijn we ons niet zo bewust van deze relaties Om je eigen ontwikkeling te kunnen sturen is het nodig om je aandacht bewust te richten: van object naar subject, van denken naar voelen, van ik naar de ander, van lichaam naar geest en andersom. Zonder die aandacht, het richten van de focus, blijf je in bestaande patronen hangen.
Dan volgen de eerste miniaturen, de gespreksfragmenten die de omslag laten zien hoe een cliënt het contact met zichzelf terugvindt. Aan het einde van elk miniatuur analyseert zij de bron van stagnatie, wat haar tot een bepaalde interventie brengt en hoe dit uitwerkt.
Deel 2 gaat over zelfbescherming. Vleien, vechten of vluchten zijn intuïtieve gedragspatronen om met bedreigende situaties om te gaan. Van tijd tot tijd gebruikt iedereen ze, maar als ze iemands karakter gaan domineren staan ze een gezonde ontwikkeling in de weg. Als coach onderzoek je welke ervaring eraan ten grondslag ligt en welke steunbronnen iemand nodig heeft om een nieuwe balans te vinden.
Die steunbronnen, die ook in elk miniatuur worden gebruikt, zijn het onderwerp van het derde deel. We hebben in onze maatschappij de neiging om te kijken naar wat we niet hebben. Zo verbreken we contact met de steun die we wel hebben.
Steunbronnen helpen bij het ontspannen en vervolgens het opheffen van stagnatie zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe energie. Interne steunbronnen zijn b.v. lichamelijke ervaringen, zintuiglijke ervaringen, gezonde herinneringen uit het verleden, geloof, verbeeldingskracht of mindfulness.
Externe steunbronnen zijn te vinden in natuur, stilte, dieren, kunst, thuis, erkenning, liefde. Wie gesteund wordt voelt zich gezien en erkend. Ook als coach ben je een externe steunbron: enerzijds door je steun en acceptatie, anderzijds door je methodische professionaliteit.
De miniaturen kan ik onmogelijk samenvatten, daar zijn ze te mooi en te individueel voor, de lezer kan dat alleen zelf ervaren.
Het boek pakte me vanaf de eerste pagina. De miniaturen zijn mooi, soms ontroerend om te lezen. Brouwer laat zien waar het bij coachen werkelijk om gaat: iemand zijn eigen mogelijkheden helpen ontdekken. Het is duidelijk dat zij al lang niet meer volgens één bepaalde methode werkt; zij beschikt over een schat aan spirituele en methodische kennis en vaardigheden waardoor haar interventies intuïtief lijken. Tegelijk weet je als coach maar al te goed dat je alleen vanuit veel ervaring, kennis en wijsheid zo spontaan en ogenschijnlijk eenvoudig kunt interveniëren.
Wat kan ik anders zeggen dan: een bijzonder boek, dat die momenten beschrijft waar je het als coach voor doet: nét die ene snaar raken om tot een doorbraak te komen. Cobi Brouwer slaagt er weer in te laten zien dat ze niet alleen kan coachen maar ook schrijven op topniveau. Om inspiratie aan dit boek te ontlenen hoef je als lezer nog geen topcoach te zijn: elke coach, op elk niveau, zal er veel voor zichzelf uit kunnen halen.
Deze recensie is geschreven door Hilde Veraart-Maas.
Alleen al om de titel wilde ik dit boek lezen en recenseren. Het is haast een Vileine Vraag!
In dit boek worden belangrijke omslagmomenten in coaching uitgelicht in miniaturen; korte verhalen over coachingprocessen.
Het boek bestaat uit 3 delen:
1. Succesvolle veranderen: de focus verleggen
2. Vormen van zelfbescherming
3. Steunbronnen
Elk deel begint met de uitleg van de belangrijke begrippen, gevolgd door de miniaturen. En die miniaturen zijn heerlijk om te lezen. Kort, mooi, herkenbaar en begrijpelijk beschreven. En niet
alleen voor vakgenoten. Als mens herken je ook veel uit de situaties die beschreven worden. Omdat je zelf iets dergelijks hebt ervaren, of mensen in je omgeving.
Voor mij als coach biedt het boek behalve veel leesplezier ook een kijkje in de keuken van Cobi Brouwer.
Kortom, een boek dat lekker doorleest en dat ik zelf wel had willen schrijven.
Deze recensie is geschreven door Philine Spruijt, coach, trainer en medeoprichter van de CoachingCarrousel.
‘Waar wil ik vandaag mijn bed voor uitkomen?’ bestaat uit drie delen: dynamische relaties, vormen van zelfbescherming en steunbronnen. Per deel geeft Cobi Brouwer een korte uitleg en vervolgens een aantal casus, ‘miniaturen’ genoemd, waarin duidelijk wordt hoe je zo’n omslagmoment kunt bereiken. Dat doet ze onder andere door letterlijk uit te schrijven wat ze aan de coachee vraagt, welke antwoorden ze krijgt en hoe ze er verder op doorgaat.
In het eerste hoofdstuk onderscheidt Brouwer vier samenhangende dynamische relaties:
- denken en voelen
- subject en object
- ik en de ander
- lichaam en geest.
Het tweede deel van het boek gaat over vormen van zelfbescherming:
- Aantrekken of afstoten
- Vechten, vluchten en bevriezen
- Zelfbeschermende gedragspatronen.
Het derde deel gaat over steunbronnen:
- Interne steunbronnen
- Externe steunbronnen
- De coach als externe steunbron
De korte uitleg aan het begin van ieder deel is zeer leesbaar en gemakkelijk te begrijpen. De hoofdmoot vormen de miniaturen, waar de NLP-aanpak duidelijk aanwezig is, onder andere in het gebruik maken van de submodaliteiten (visueel, auditief, kinesthetisch), het herkaderen op context en op content en het mentale judo waarmee je de coachee op het verkeerde been zet. Als je geen NLP-achtergrond hebt, kan het lastig te
begrijpen zijn dat deze interventies zo goed werken. Daarom is het waardevol dat Brouwer ze zo duidelijk en vaak letterlijk uitschrijft.
Voor ‘Waar wil ik vandaag mijn bed voor uitkomen?’ zou iedereen die het coachingsvak integer, respectvol en effectief wil beoefenen, zo het bed uit mogen komen!
In dit makkelijk leesbare boek schetst Cobi Brouwer in een aantal casusbesprekingen, die zij miniaturen noemt, hoe omslagmomenten in coaching plaats kunnen vinden en welke interventies zij daarbij heeft toegepast.
Brouwer heeft haar boek ingedeeld in drie delen, drie thema‟s. In het eerste deel gaat Brouwer in op dynamische relaties, in het tweede deel worden zelfbeschermende gedragspatronen besproken, en het derde deel tenslotte gaat in op steunbronnen. De miniaturen, casusbeschrijvingen, ondersteunen op heldere wijze deze thema‟s, zoals ze in de dagelijkse praktijk voor kunnen komen.
Dynamische relaties spelen zich af tussen de mentale, fysieke en gevoelsstructuur van individuen. Voorbeelden hiervan zijn de dynamische relatie tussen denken en voelen, subject en object, ik en de ander, lichaam en geest. In een korte theoretische uitleg gaat Brouwer in op deze relaties, het ontstaan ervan en de belemmeringen die personen daardoor kunnen ervaren. Daarnaast legt zij ook uit hoe deze belemmeringen te herkennen zijn en hoe een herstel tussen deze relatiegebieden ervoor kan zorgen dat iemand beter kan functioneren en belemmerende gedragspatronen los kan laten. In de miniaturen, liefdevol en levensecht beschreven, illustreert Brouwer hoe haar cliënten het verstoorde contact tussen deze relaties leren zien en herstellen, en welke interventies nodig waren om tot deze omslagmomenten te komen.
Het tweede deel behandelt zelfbeschermende gedragspatronen, zoals aantrekken en afstoten, het instinctief opzoeken of ontlopen van beangstigende situaties en het daaraan verbonden mechanisme van vechten, vluchten of bevriezen. Ook hier weer geïllustreerd aan de hand van herkenbare miniaturen. Deze patronen zijn een uiting van een dieper liggende laag, wie of wat wordt hiermee beschermd? Welke pijnlijke daad, gebeurtenis of gedachte ligt hieraan ten grondslag? Welke steunbronnen heeft iemand nodig om een nieuwe balans te vinden.
Onder steunbronnen, thema van het laatste deel, vallen al die zaken die positief kunnen bijdragen aan iemands ontwikkeling. Alles wat iemand kan inspireren, ondersteunen, zoals religie, de natuur, kunst, gezond denken, gezonde voeding, liefdevolle relaties met anderen. Vooral deze laatste is de meest krachtige steunbron. Een van de kunsten van coaching is, volgens Brouwer, om contact met steunbronnen te hervinden en te herstellen. Deze steunbronnen kunnen intern zijn, bijvoorbeeld de eigen geest, het denkvermogen, verbeeldingskracht, of iemands persoonlijke religieuze beleving, maar kunnen ook van buiten komen, bijvoorbeeld de natuur, stilte, kunst, andere inspiratiebronnen, en het contact met andere mensen en/of dieren. Ook een coach kan zo‟n externe steunbron zijn, door de ander onvoorwaardelijk te accepteren en door zijn of haar methodische professionaliteit in te zetten.
Het boekje “Waar wil ik vandaag mijn bed voor uitkomen” leest snel en gemakkelijk. De miniaturen zijn herkenbaar beschreven, je ziet de personages als het ware voor je en je leeft met ze mee. De interventies van Brouwer zijn interessant en vaak verrassend, soms methodisch, soms puur intuïtief, maar allemaal zorgen ze ervoor dat er een omslagmoment in iemands leerproces plaats vindt. Als coach of supervisor zijn dit herkenbare en interessante thema‟s, die wij allemaal in onze eigen praktijk wel eens voorbij zien komen. De onorthodoxe aanpak verrast de lezer, verrast vaak ook de personages in de miniaturen, maar zorgt juist daardoor voor een opening in iemands aannames en perspectief, een ruimte, waardoor iemand zijn oude patroon kan zien, de belemmeringen ervan ervaart en vervolgens los durft te laten. Zo‟n opening is vaak een voorwaarde voor een omslag, een verandering in denken, voelen en handelen. Deze manier van coachen vraagt om een sterke afstemming op intuïtie en gevoel van de coach. Toch benadrukt Brouwer dat het methodische deel van coaching een belangrijk onderliggend aspect blijft en moet zijn bij deze onorthodoxe interventies.
Ik vind het boek een aanrader voor iedere coach en supervisor die wat meer over onorthodoxe coaching wil weten. Het boek geeft je hier en daar een andere kijk op interventies en leerprocessen. Het is niet heel theoretisch, maar dat vergemakkelijkt het lezen dan ook weer. Ook lijkt het niet diepgaand, maar toch geeft het je genoeg stof tot nadenken, ook over het eigen handelen als coach of supervisor. Door de leesbaarheid én de grootte van het boekje, het telt slechts 149 pagina‟s en is in pocket verkrijgbaar, is het, zeker met de zomer voor de deur, een aanrader voor in de vakantiekoffer.
Deze recensie is geschreven door Mado Remkes (redactielid van E-Forum).
Iemand die - met de ondersteuning van een coach - bepaalde zaken in zijn leven wenst te veranderen, moet goed oog hebben voor diverse elementen in het veranderingsproces. Dit boek, geschreven door een coach en coachopleider met de achtergrond van andragologie en oosterse veranderkunde, probeert coaches handvatten te bieden bij het ontdekken van de echte `omslagpunten`. De auteur legt daarbij de nadruk op de verhouding tussen lichaam en geest, de verhouding tussen subject en object, de verhouding tussen ik en de ander, en de verhouding tussen denken en voelen. Kern van dit boekje zijn vijftien zeer persoonlijke verhalen en de letterlijke weergaves van gesprekken tussen coach en coachee, waarin de omslagmomenten in het licht van deze verhoudingen worden geschetst. De verhalen beogen bij te dragen aan het inzicht van de coach en aan het vermogen van de coach om deze momenten zo goed mogelijk te benutten. Het lezen van dit gemakkelijk en goed leesbare boek vereist nauwelijks enige voorkennis. Het boek bevat ook wel enige `open deuren`.
Recensent: Mr. P.C. van Schelven
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account