Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten 1 is sinds 2008 hét standaardwerk voor de kinderen jeugdpsychotherapie. In deze herziening zijn de behandelingen aangevuld met recente effectevaluaties en zijn de diagnostische criteria aangepast aan de DSM-5. Nieuw zijn een angstbehandeling bij autismespectrumstoornis en een hoofdstuk over voedselweigering en/of selectief eten. Hiermee is het handboek uitgebreid en volledig up-to-date.
Handboek met ruim twintig behandelprotocollen
Voor dit handboek zijn 21 protocolbeschrijvingen bijeengebracht voor uiteenlopende psychische klachten in de kinder- en jeugdpsychotherapie. Deze behandelingen zijn bewezen effectief of op zijn minst veelbelovend, en behoren daarmee tot de krachtigste behandelingen binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie.
Inhoud en onderwerpen
Sommige protocollen zijn gericht op jonge kinderen (en hun ouders) en gaan over de behandeling van onder meer slaapproblemen, gedragsproblemen, buikpijnklachten of enuresis. Andere protocollen richten zich op kinderen met autisme, obesitas, ADHD, depressie, angsten, tics, dwangklachten en hechtingsproblemen. Verder vindt u in dit boek een reeks protocollen voor adolescenten die kampen met klachten zoals automutilatie, eetstoornissen, verslaving, chronische vermoeidheid, PTSS na eenmalig seksueel geweld en emotieregulatieproblemen.
Opbouw van de protocollen
Elk protocol start met de theoretische onderbouwing en wetenschappelijk onderzoek, daarna beschrijft het de stappen voor intake en diagnostiek. De protocollen zijn per sessie uitgewerkt, met oefeningen, voorbeelden van individuele gevallen, informatiemateriaal en therapeut-kinddialogen. Ook de rol van de ouders en de omgeving komt aan bod. Tot slot volgen aanwijzingen om de behandeling te evalueren en is er ruimte voor discussie: wat zijn de valkuilen en hoe kun je die vermijden?
Waarom protocollair behandelen?
Behandelprotocollen bieden een gestructureerde behandeling op basis van bewezen methodes. De effectiviteit van de behandelingen is in de praktijk aangetoond of zijn op zijn minst veelbelovend te noemen. De kortdurende behandelingen (8-16 sessies) zorgen ervoor dat kinderen en adolescenten niet onnodig lang in therapie blijven. Bovendien is de behandeling niet niet stigmatiserend voor de jonge cliënt, doordat de behandeling veelal de vorm heeft van een training.
Voor wie?
Samen met deel 2 vormt dit boek een standaardwerk waarmee de jeugdzorg kwalitatief, effectief en efficiënt kan werken. De boeken zijn een uitstekend naslagwerk voor professionals in de jeugdzorg en ggz, zoals orthopedagogen, gz-psychologen, kinder- en jeugdpsychologen, gedragstherapeuten, kinderpsychiaters. Ook voor studenten in opleiding binnen deze vakgebieden zijn de beide boeken toonaangevende literatuur.
Bijlagen uit Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten 1 - herziening
U kunt bij de herziene uitgave van deel 1 verschillende bijlagen downloaden met voorbeeldopdrachten, schema's en werkbladen. De downloads zijn beschikbaar als zip-bestand (meerdere bijlagen per hoofdstuk) of als pdf-bestand (enkelvoudige bijlage). Alle invulbare bijlagen kunt u hier downloaden, de overige bijlagen vindt u bij de hoofdstukken in het boek.
Deel 1 - Bijlage hoofdstuk 2 DSM-5 en beschrijvende diagnostiek
Deel 1 - Bijlage hoofdstuk 4 SLIK-programma
Deel 1 - Bijlagen hoofdstuk 5 Slaapproblemen
Deel 1 - Bijlagen hoofdstuk 6 Enuresis nocturna en urine-incontinentie
Deel 1 - Bijlage hoofdstuk 7 Encopresis
Deel 1 - Bijlagen hoofdstuk 8 Somatoforme stoornissen
Deel 1 - Bijlagen hoofdstuk 9 ToM-training
Deel 1 - Bijlagen hoofdstuk 10 Autismespectrumstoornis en gedragsproblemen
Deel 1 - Bijlage hoofdstuk 11 Gedragsproblemen
Deel 1 - Bijlage hoofdstuk 12 ADHD
Deel 1 - Bijlagen hoofdstuk 13 Tics
Deel 1 - Bijlage hoofdstuk 14 Pak aan
Deel 1 - Bijlagen hoofdstuk 21 Overgewicht
Deel 1 - Bijlagen hoofdstuk 22 Eetstoornissen
Deel 1 - Bijlagen hoofdstuk 23 Middelengebruik en verslaving
'Dit werk wordt warm aanbevolen aan jeugdpsychiaters, psychologen, orthopedagogen en alle hulpverleners en studenten die kinderen en jeugdigen met psychopathologie evenals hun ouders via gedragstherapeutische en aanverwante technieken begeleiden en bijstaan.' - Tijdschrift voor Geneeskunde