Vijf miljoen Nederlanders slapen wel eens slecht. Anderhalf miljoen mensen kampen zelfs met langdurige slapeloosheid. Naar bed gaan, wegglijden in een diepe slaap en uitgerust ontwaken, dat is lekker slapen! Naar bed gaan, woelen en draaien, elk uur van de klok zien en ’s ochtends gebroken opstaan is het tegenovergestelde. We noemen dat slapeloosheid. Slapeloosheid is bedoeld voor mensen die regelmatig slecht slapen en graag willen leren hoe ze beter zouden kunnen slapen.
In Slapeloosheid beschrijven twee eminente Nederlandse slaapdeskundigen, beiden met veel praktijkervaring, hoe je op positieve wijze het slapen kunt beïnvloeden. Om dit doel te bereiken leer je hoe je op een meer objectieve wijze het slapen kunt beoordelen en leer je vaardigheden om op eigen kracht de slaapverstorende factoren te elimineren of te corrigeren.
Tijdens een trainingsperiode van zes weken leer je het – mogelijk al jaren bestaande – slaapprobleem op effectieve wijze aan te pakken. De opdrachten zijn gebaseerd op een stappenplan volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie. Met behulp van informatie en adviezen, leren naar jezelf te kijken, ontspanningsoefeningen, en het aanpassen van ‘verkeerd’ gedrag en gedachten leer je weer normaal slapen.
Het volgen van een cursus uit een zelfhulpboek betekent dat je zelf actie moet ondernemen om er een succes van te maken. Het Boom Hulpboek Slapeloosheid biedt strategieën om aan de slag te gaan met jouw slaapgedrag. Je leert inzicht te krijgen in het slaapgedrag en gaat oefenen met ander gedrag. Bij de methode hoort een aantal ontspanningsoefeningen, die je hieronder kunt downloaden.
Download de ontspanningsoefeningen bij Slapeloosheid (mp3) >>
Ook voor professionals
Dit boek is niet alleen voor de slechte slaper zelf. Ook voor professionele hulpverleners in de eerste lijn is dit hulpboek interessant. Praktijkondersteuners in huisartsenpraktijken kunnen het bijvoorbeeld gebruiken bij de begeleiding van patiënten.
Dit product is onderdeel van de serie Boom Hulpboeken