Een steeds belangrijker onderdeel van het werk in de geestelijke gezondheidszorg is Routine Outcome Monitoring (ROM). Op basis van deze uitkomstmetingen krijgen cliënten een beter zicht op het verloop van hun klachten en kunnen therapeuten tijdig bijsturen. ROM is daarmee een krachtig instrument om de kwaliteit van de zorg te ondersteunen en te verbeteren.
ROM in de praktijk
De ggz staat voor de uitdaging ROM praktisch toe te passen. Veel is over de toepassing al bekend, maar er blijft nog meer te leren en te onderzoeken. Dit komt duidelijk naar voren in dit boek, dat vrijwel alle aspecten van ROM behandelt. De hoofdstukken zijn geschreven door auteurs die in de periode vanaf 2009 betrokken zijn bij het project ROM ggz. Elke auteur heeft vanuit de eigen setting ervaring met ROM. Aan bod komen de perspectieven van patiënten, familie, behandelaars, managers, bestuurders, onderzoekers en zorgverzekeraars.
Meer zicht op ROM
Van meten naar weten biedt de betrokken partijen de mogelijkheid (meer) zicht te krijgen op elkaars perspectief en kennis te nemen van de ervaringen met ROM. De hoofdstukken zijn verdeeld over zes delen, waarin de auteurs de diverse aspecten van ROM op basis van hun ervaringen, tips en valkuilen delen. Naast de vier functies van ROM (behandelen & begeleiden, leren, onderzoeken en verantwoorden) is er aandacht voor de implementatie en de toekomst van ROM.