Gecompliceerde Rouw komt ook voor bij kinderen

Jaarlijks verliezen veel minderjarige kinderen een ouder of andere geliefde. Orthopedagoog en klinisch psycholoog Mariken Spuij onderzocht in het kader van haar proefschrift of ook kinderen kunnen lijden aan Gecompliceerde Rouw, een hevige vorm van rouw. Zij ontwikkelde een vragenlijst waarmee te achterhalen valt of een kind aan deze vorm van rouw lijdt en professionele hulp nodig heeft.
Gecompliceerde Rouw bij kinderen
Deze vragenlijst helpt professionals om kinderen te laten vertellen over hun rouwproces, wat ze niet altijd doen met hun ouders. Zo kan de hulpverlener in kaart brengen in hoeverre dit proces stagneert en of er specifieke zorg nodig is.
Behandeling voor kinderen met Gecompliceerde Rouw
Om kinderen met deze problematiek verder te helpen heeft Spuij naar aanleiding van de vragenlijst een behandeling ontwikkeld: RouwHulp. Deze behandeling is gebaseerd op de effectieve elementen uit behandelprogramma's voor aanverwante problematiek bij kinderen (zoals depressie en PTSS) en een behandelprotocol voor volwassenen met Gecompliceerde Rouw. Het protocol van RouwHulp is opgenomen in Protocollair behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten 2. Dit naslagwerk bevat in totaal 21 behandelprotocollen voor uiteenlopende psychische klachten.
Deel 1 standaardwerk voor jeugd-ggz nu volledig geactualiseerd
Het eerste deel van Protocollair behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten is onlangs verschenen in een herziene uitgave, waarin de behandelingen zijn aangevuld met recente effectevaluaties en de diagnostische criteria zijn aangepast aan de DSM-5. Deze twee delen vormen samen het standaardwerk voor de jeugd-ggz, waarmee de jeugdzorg kwalitatief, effectief en efficiënt kan werken.
Symposium protocollair behandelen bij kinderen
Donderdag 3 juli organiseert Cure & Care Development een symposium over protocollair behandelen bij kinderen. Het symposium bestaat uit plenaire lezingen en workshops waarin auteurs uitleg en instructies geven over de protocollen. Lees meer en meld u aan >>