Betrek naasten bij de behandeling van cliënten in de ggz

'Laat familie niet buitenspel staan tijdens de behandeling van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg.' Dat adviseerden de deelnemers aan de doe-middag van stichting Labyrinth in Perspectief e.o. Deze stichting maakt zich sterk voor naastbetrokkenen van (ex-)psychiatrisch patiënten.
Met steun naastbetrokkenen behouden cliënten regie over eigen leven
Door de invoering van de nieuwe Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden bij de ondersteuning van mensen met psychische problemen. Bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding en beschermd wonen voor mensen met een psychische stoornis gaan over naar gemeenten. De Eindhovense wethouder Lenie Scholten zeg hierover: 'voor een goede uitvoering van de plannen is samenwerking tussen alle partijen cruciaal. Het is belangrijk dat mensen de regie over hun eigen leven kunnen voeren, ondersteund door hulpverleners, familie, vrienden en het verdere netwerk'.
Niemand mag buiten de boot vallen
Het uitgangspunt is volgens wethouder Scholten dat iedereen in de samenleving zoveel mogelijk mee moet kunnen doen. “Niemand mag buiten de boot vallen. Ik besef dat dit een ontzettend moeilijke opgave is. Met alle partijen moeten we de noodzakelijke ondersteuning goed organiseren.”
Goed hulpverlenersschap: naasten betrekken bij het herstel
Het betrekken van familie bij het herstel van cliënten in de GGZ is onderdeel van goed hulpverlenersschap, stelde bestuursvoorzitter Joep Verbugt van de GGzE. Hij waarschuwde voor een nieuwe overdaad aan regelgeving om de rol van de familie vast te leggen. Die bureaucratie gaat volgens hem ten koste van de zorg voor de mensen die het zo hard nodig hebben.
Hoe voorkom je overbelasting?
De aanvullende zorg van naastbetrokkenen wordt met de invoering van de nieuwe Wmo steeds belangrijker. De directe omgeving is vaak bereid om zich als mantelzorger op te stellen en zorg te leveren. Toch heeft dit een flinke impact op de naastbetrokkenen. Hoe ga je hier als behandelaar mee om? Hoe kan je de relatie tussen naastbetrokkenen en mensen met een psychische stoornis versterken? En essentieel, hoe voorkom je overbelasting van de naaste omgeving van de patiënt?
Optimaliseren van de relatie tussen cliënt en betrokkenen
In Een psychische stoornis heb je niet alleen beschrijven Jan Baars en Erwin van Meekeren hoe je de relatie tussen de cliënt en zijn omgeving kunt optimaliseren, en alle betrokkenen kunnen profiteren van elkaars mogelijkheden, kennis en inzet. Bovendien, zo stellen de auteurs, bevorder je als therapeut hiermee de zelfredzaamheid van de cliënt en verbondenheid met de omgeving.
Lees meer over Een psychische stoornis heb je niet alleen >>