Zorg voor partner van kankerpatiënt onder druk

Hoe ga je om met een partner die kanker heeft? Alle aandacht en tijd gaat naar de zieke: de vele ziekenhuisbezoeken, pijn, moeiten met het ziekteproces, de voorbereiding op het sterven en de hoop op herstel. De partner is daardoor genoodzaakt om een minder prominente plaats in te nemen, zich te schikken. Zijn tijd en ruimte wordt ernstig beperkt en dat zorgt vaak voor psychische problemen bij de partner. Dagblad Trouw publiceerde op 30 juli een groot artikel over dit onderwerp.
Psychische klachten door zorg voor zieke partner
De psychologische druk op partners van kankerpatiënten is zwaar: het weigeren van de wensen van je zieke geliefde is haas onmogelijk. De zorg en het gebrek aan ruimte voor de partner zorgen vaak voor relatieproblemen en stress. Uit onderzoek blijkt dat partners evenveel last hebben van depressie en vermoeidheid als de zieke, en meer last hebben van spanning. Door bezuinigingen in de ggz moeten partners van kankerpatiënten de kosten voor de behandeling sinds begin 2013 zelf betalen. Psychologische hulp wordt hierdoor minder vaak gezocht, terwijl ze er wel erg bij gebaat zouden zijn. Pas als de klachten zich verder ontwikkelen tot een depressie of een angststoornis, betaalt de zorgverzekeraar.
Kanker als samenwerkingsproject
Hoe kun je je als partner van een kankerpatiënt staande houden? Martin Appelo stelt in Samenwerken bij kanker dat je het ziekteproces moet beschouwen als een samenwerkingsproject. 'Samen' omdat de ziekte niet alleen de patiënt treft, maar ook zijn omgeving. 'Werken' omdat de patiënt en zijn naasten zich in groepsverband inzetten om de praktische en emotionele gevolgen zo goed mogelijk te hanteren. 'Als je dan toch zo'n zware periode samen door gaat maken, kan je maar beter goede afspraken maken vooraf', aldus Martin Appelo. 'Wie het lukt om goede afspraken met elkaar te maken, kan ondanks alles ook een waardevolle periode beleven'.
Lees meer over Samenwerken bij kanker >>