Steeds meer POH's-ggz in huisartsenpraktijken

Steeds meer huisartsen worden ondersteund door een praktijkondersteuner-ggz (POH-ggz). In april 2013 werd meer dan de helft van de huisartsen bijgestaan door een POH-ggz en sinds de invoering van de Basis-GGZ in januari 2014 is er meer geld beschikbaar voor deze vorm van ondersteuning. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Schipper over de geestelijke gezondheidszorg (Medisch Contact).
POH-ggz van toegevoegde waarde
Ondanks het feit dat de functie POH-ggz nog volop in ontwikkeling is, zijn huisartsen, patiënten en POH's-ggz tevreden. Dat blijkt uit een enquête in een gezondheidscentrum in Groningen. Tachtig procent van de patiënten vond dat de POH-ggz van toegevoegde waarde was tijdens de behandeling.
Wat is de rol van de POH-ggz?
De POH-ggz ondersteunt de huisarts bij het verlenen van zorg aan mensen met psychische problemen. Een onderdeel daarvan is het in kaart brengen van de psychische problemen van de patiënt, kortdurende behandeling en eventuele doorverwijzing naar de juiste instantie. Een kortdurend behandelprotocol, zoals het KOP-model van Paul Rijnders, past uitstekend bij de werkwijze van de POH's-ggz.
Kortdurend behandelen
Paul Rijnders heeft het KOP-model ontwikkeld, waarbij cliënten in korte tijd hun zelfredzaamheid verhogen. Als behandelaar help je de cliënt weer overzicht en controle te krijgen over de situatie waarin hij zich bevindt en de rol die hij daarin speelt. Met het KOP-model werkt de cliënt in slechts vijf stappen toe naar psychisch evenwicht. Dit sluit aan bij de pijlers van de Basis GGZ: kortdurend behandelen. Lees meer >>
'Dankzij kortdurende psychologische interventies leer je sneller je gedrag en gewoonten aan te passen. Een korte behandeling met een krachtig resultaat!' - Paul Rijnders, klinisch psycholoog en auteur van het KOP-model