Nieuw nummer Directieve therapie in het teken van de zorg aan mensen met een LVB

Niet alleen hulpverleners werkzaam in de zorg voor verstandelijk gehandicapten krijgen te maken met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Ook hulpverleners in de ggz, forensische zorg, verslavingszorg, jeugdzorg en zorg voor dak- en thuislozen komen cliënten tegen die naast een LVB gedragsproblemen en psychische stoornissen hebben. Bij cliënten met een LVB dienen diagnostiek en behandelstrategieën te worden aangepast aan hun intellectuele en adaptieve beperkingen, behoeften en leerstijl. In dit themanummer worden verschillende mogelijke behandelstrategieën besproken.
Gratis artikel: Psychomotorische therapie bij mensen met een LVB en problemen met emotie- en agressieregulatie
In het artikel ‘Psychomotorische therapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking en problemen met emotie- en agressieregulatie’ presenteren Tina Bellemans, Pim Hoek, Mia Scheffers, Jooske van Busschbach en Robert Didden de resultaten van een literatuurreview naar de effectiviteit van psychomotorische therapie op boosheid en agressief gedrag. Resultaten laten zien dat lichaamsgerichte PMT-interventies potentieel effectief zijn bij mensen met een LVB en agressief gedrag. Niet-abonnees lezen dit artikel gratis op de website van Directieve therapie >>
EMDR voor posttraumatische-stressstoornis bij kinderen en adolescenten met een LVB
Eye movement desensitisation reprocessing (EMDR) wordt veelvuldig toegepast bij mensen met een LVB. In het artikel ‘EMDR-therapie voor posttraumatische-stressstoornis bij kinderen en adolescenten met een LVB’ onderzoeken Liesbeth Mevissen, Robert Didden en Ad de Jongh de effectiviteit van EMDR-therapie voor PTSS bij een kind en een adolescent met een LVB. De resultaten laten zien dat voor beide participanten het aantal PTSS-symptomen vermindert als gevolg van de EMDR-therapie en dat zij niet meer aan de criteria voor PTSS voldoen.
Mindfulness voor volwassenen met een LVB
Het derde artikel ‘Mindfulness voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking’, gaat over een groepstraining mindfulness voor volwassenen met een LVB. Het onderzoek van Merel Punt en collega’s laat zien dat mindfulness een veelbelovende strategie is voor mensen met een LVB. Uit de resultaten blijkt dat zij hun cognities konden veranderen als gevolg van deze training. De resultaten vormen een bevestiging van de uitkomsten van een klein aantal studies die positieve effecten laten zien voor zowel cliënten als hun begeleiders.
Tot slot
De laatste twee artikelen gaan over strategieën die voornamelijk gericht zijn op het beïnvloeden van de opvattingen en vaardigheden van professionals en opvoeders van mensen met een LVB.
Verder lezen?
Wilt u het hele nummer van Dth lezen? Met een abonnement ontvangt u het papieren tijdschrift vier keer per jaar en hebt u bovendien permanent toegang tot het digitale archief. U kunt dit nummer ook los bestellen. Lees meer over de abonnementen op de website van Directieve therapie >>