Lemion Najaarssymposium: Onder ouderen. Diagnose en behandeling van psychische klachten
_w630.jpg)
Met de jaren neemt het aantal risicofactoren toe: ouderdom komt met gebreken. Maatschappelijk is er sprake van ‘dubbele vergrijzing’: niet alleen wordt de groep 65-plussers steeds omvangrijker, ouderen worden ook steeds ouder. Een aanzienlijk deel van onze vergrijsde populatie is in vele opzichten een kwetsbare groep, gekenmerkt door een grote zorgbehoefte. Maar dat is één kant van de medaille: anno nu is er active ageing! Ouderen komen ook in al hun vitale diversiteit naar voren, van de nog steeds actieve 75- plus, tot de met meer dan uitstekende cognitieve vermogens toegeruste 89-jarige promovendus…
Onderzoekers binnen de ouderenpsychiatrie en de klinische ouderen- psychologie hebben inmiddels serieuze stappen gezet op het gebied van cognitieve stoornissen, stemmingsstoornissen en persoonlijkheidsproblematiek. Daarnaast is de eerste terreinontginning gestart van somatisch-symptoomstoornissen, autismespectrum- stoornissen en ernstige psychische aandoeningen (EPA). Bij dit alles staat de zoektocht naar evidence-based practice voorop. Ook tijdens dit symposium is de relevantie voor de dagelijkse praktijk het uitgangspunt. De zes sprekers informeren u over de complexiteit van somatische en psychosociale comorbiditeit en de rol van farmacotherapie, psychotherapie en mediatietherapie. Thema’s die aan bod komen zijn depressie, SOLK, neurocognitieve stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, EPA en verslaving.
Dagvoorzitter: Prof. dr. Bas van Alphen, gezondheidszorgpsycholoog en programmaleider bij Mondriaan GGz, Ouderen, Heerlen-Maastricht. Hij is bijzonder hoogleraar klinische ouderenpsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel.