Studiedag ZNA UKJA kinderen: Het swingt de pan uit!

De ZNA Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie (ZNA UKJA) nodigt u uit voor de studiedag 'Het swingt de pan uit!' op 19 september 2014. Tijdens de studiedag wordt de normale en problematische ontwikkeling bij lagere schoolkinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar besproken.
De basisschoolleeftijd: een turbulente periode
Freud was van mening dat er in de basisschoolleeftijd qua ontwikkeling weinig gebeurde, inmiddels denken we daar anders over. Gedurende deze periode leren kinderen grip te krijgen op emoties, sociale relaties te verdiepen en te verbreden en moreel besef te ontwikkelen. Een 'de pan uit swingende'-dynamiek waarbij het kind zich sterk ontwikkeld, met daarbij een intensief schoolprogramma waarbij veel van het kind wordt gevraagd. Bij sommige kinderen duiken er problemen op. De vraag is dan of het noodzakelijk is om therapie en medicatie te geven, of dat het kind vanzelf weer in rustig vaarwater terecht komt.
Diagnostiek en behandeling van basisschoolkinderen
Over belangrijke aandachtspunten tijdens het proces van diagnostiek en behandeling spreken ontwikkelingspsychologe en systeemtherapeute mw. Struik en vervolgens hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie prof. dr. Vermeiren in de ochtend. Mw. Struik vertelt over het behandelprogramma 'slapende honden wakker maken', een programma voor vroegkinderlijke chronische traumatisering. Prof. dr. Vermeiren spreekt over de verminderde tolerantie van typisch jongensgedrag en de toename van het stellen van kinderpsychiatrische diagnoses.
Na deze theoretische start wordt het thema toegepast in praktijkgerichte workshops. Afsluitend spreekt prof. klinische kinder- en adolescentenpsychologie De Mol over de rol en de problemen van kinderen met ouders in echtscheiding.
Bent u geïnteresseerd?
De kennisdag vindt plaats op 19 september 2014 van 9.00-18.00 in de Universiteit Antwerpen. Meld u aan >>