Nieuw verpleegmodel in 'Respectvol verplegen in de ggz'

Professionals in de zorg neigen vaak naar meer zorg voor de ander dan voor zichzelf. Hoe zorg je ervoor dat je als zorgverlener niet in de problemen komt? Respectvol verplegen in de ggz beschrijft het model RESPECT waarin het welzijn van de hulpverlener wordt ingebed in de organisatiestructuur. Met casuïstiek en praktische tips kan dit theoretisch kader worden geïntegreerd in de dagelijkse praktijk.
Respect: een meerwaarde in de zorgrelatie
In Respectvol verplegen in de ggz gaan Pieter Loncke en Geert Capoen na hoe je zelfrespect kunt laten rijmen met respect voor de ander. Hoe kun je dit laten uitgroeien tot een meerwaarde in de zorgrelatie? Ze bespreken dit aan de hand van drie kernwaarden: zelfrespect, respect voor de ander en respect in teams en organisaties. Deze kernwaarden bouwen de auteurs uit tot een denkkader van waaruit psychiatrisch verpleegkundigen en verpleegteams zelf tot respectvol verplegen komen.
Geen solistenwerk
Respectvol verpleegkundig handelen begint met het zelfrespect en de motivatie van iedere afzonderlijke verpleegkundige. Deze goede intenties zijn echter nutteloos als ze niet worden gedragen door een voltallig verpleegteam, betogen Loncke en Capoen in hun boek. Door in teamverband respectvol te werken leiden de groepsinspanningen niet alleen tot meer respect voor de hulpvrager en de hulpverlener zelf, maar ook tot meer respect van collega's en leidinggevenden. Respectvol verplegen is dus geen solistenwerk, maar het resultaat van een team van mensen die elkaar aanmoedigen en steunen tijdens het werk.
Lees meer en bestel Respectvol verplegen in de ggz >>