Dit werkboek is voor begeleiders van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Aan de hand van opdrachten en voorbeelden wordt beschreven hoe de ontwikkeling van deze mensen in alledaagse situaties gestimuleerd kan worden. De rol van de begeleider staat hierbij centraal. Door stil te staan bij zijn visie en eigen ontwikkeling wordt hij uitgedaagd om te zoeken naar de ontwikkelingskansen van zijn cliënt.
Het uitgangspunt van dit boek is dat de begeleider een belangrijke bijdrage kan leveren aan de autonomie van zijn cliënt door in de begeleiding aan te sluiten bij de emotionele behoeften en het denkproces van zijn cliënt zelf . De begrippen die geïntroduceerd worden zijn gebaseerd op het werk van prof. R. Feuerstein over ‘mediërend leren’. Het accent valt hierbij op de kenmerken van ‘mediërend leren’. Het accent valt hierbij op de kenmerken van mediatie.
Ruim aandacht wordt besteed aan de interactie tussen de begeleider en de cliënt en de wijze waarop dit kan leiden tot ontwikkelingsgericht begeleiden in alledaagse situaties.
1. Feuerstein: een korte schets van zijn theorie en methode
2. De lastige praktijk als uitdaging
3. Ontwikkelingsgericht begeleiden: de theorie toegepast
4. Thema I Intentionaliteit en werderkerigheid
5. Thema II Ingaan op de uitingen van je cliënt
6. Thema III Het voeren van een ontwikkelingsgericht gesprek
7. Thema IV Het voeren van een ontwikkelingsgericht gesprek
8. Thema V Zingeving en transcendentie
9. Thema VI Materiaal en bouwstenen
10. Thema VII Bekwaamheid
11. Video-opnames maken en bespreken
12. Tot slot
Mensen met een verstandelijke beperking ontwikkelen zich als ieder ander in hun omgeving. Begeleiders die zich intensief met dit leerproces identificeren, bevorderen daarmee het `leren leren`. Aan de hand van zeven thema`s wordt de professionele begeleider aan het denken gezet over de hierbij mogelijke en nodige attitude en aanpak.
De op de werkpraktijk georiënteerde thema`s worden voorafgegaan door een summiere inleiding op basis van de theorie en methode van Reuven Feuerstein en afgerond met een hoofdstuk over het maken en bespreken van video-opnames.
De auteurs zijn werkzaam in de gehandicaptenzorg, opleiding en training en richten zich met dit werkboek tot de professionele begeleiders. In de hedendaagse zorgvisie ontstaat meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling waarbij dit boek een welkome eye-opener is, maar ook niet meer dan dat. Ouders van mensen met een verstandelijke beperking kunnen er ook hun winst mee doen, maar hebben eigenlijk een ander werkboek nodig. Voor begeleiders is er nog weinig bruikbare literatuur over dit onderwerp dat logischerwijs steeds meer in de belangstelling zal komen te staan.
In de gekozen opzet is het boek meer dan een eendagsvlieg. Bevat literatuurlijst.
Je hebt een zakelijk account nodig om dit product te kunnen bestellen. Je bent nu ingelogd met het e-mailadres: .
Wil je dit e-mailadres gebruiken voor je zakelijk account?
Ander e-mailadres gebruiken voor zakelijk account Huidig e-mailadres gebruiken voor zakelijk account