Boeken over positieve psychologie
Positieve psychologie
Compassievol leven
Voluit leven
Dit is jouw leven
Handboek positieve psychologie
'De wetenschappelijke studie van wat leven de moeite waard maakt'
Bij de koffieautomaat kunnen we met z’n allen klagen over van alles. De vergadering duurde te lang, het management begrijpt ons niet, die cliënt doet nooit haar huiswerk, et cetera. Hoewel we evolutionair gemaakt zijn om sterker te reageren op iets negatiefs, zorgt dat vaak niet voor de motivatie om ons gedrag op positieve wijze te veranderen. Stel je eens voor dat je bij de koffieautomaat met elkaar praat over waar je trots op bent of wat je graag zou willen bereiken? Hierdoor versterk je alleen maar het gevoel bij je collega’s en bij jezelf om te leren en te groeien, waardoor er een gezonde balans tussen positief en negatief gedrag ontstaat. Dit is nu juist waar het bij de positieve psychologie om draait.
De ontwikkeling van de Positieve Psychologie
Al sinds de oudheid houden mensen zich bezig met hoe mensen werken. Eerst binnen de filosofie en vanaf de 19e eeuw in de psychologie, de kennis van de menselijke geest. De vraag ‘hoe werken mensen’ werd als snel vervangen door de meer prangende vraag ‘wat is er mis met sommige mensen en hoe lossen we dat op?’ Van de psychoanalyse van Freud tot de cognitieve gedragstherapie in de jaren vijftig: met meer wetenschappelijke onderbouwing werd er steeds beter onderzocht hoe mensen met allerhande psychische klachten geholpen konden worden. De humanistische psychologie met bekende psychologen als Abraham Maslow probeerde een tegenwicht te bieden, maar zij verkozen het werk buiten de kwantitatieve wetenschap. Daarmee lag de focus van de wetenschappelijke psychologie voor een flink deel op wat er mis kan zijn bij mensen. Ook op andere psychologische terreinen, zoals management en onderwijs, is de aandacht vaak vaak gevestigd op problemen.
Ontstaan Positieve Psychologie
Aan het eind van de 20e eeuw wilde de toenmalige voorzitter van de Amerikaanse Psychologische Associatie (APA), Martin Seligman, de balans in de psychologie herstellen. Hij richtte het vakgebied van de positieve psychologie op. Belangrijke onderzoeksvragen daarbij zijn: wat maakt mensen gelukkig? Wanneer functioneren mensen optimaal? Hoe ontwikkelt iemand zijn talenten? Dit vakgebied moest geen vervanging worden, maar een aanvulling om de psychologie weer in balans te brengen.

Matthijs Steeneveld is organisatiepsycholoog, trainer en coach. Hij heeft jarenlang ook gewerkt als therapeut. Zijn werk bestaat uit het opleiden van professionals om te werken met positieve psychologie. Daarnaast traint hij op basis van appreciative inquiry, mindfulness, sterke kanten en psychologisch kapitaal teams en individuen om beter te presteren en gelukkiger te werken. Hij is redactielid van het Tijdschrift Positieve Psychologie en auteur van het boek Optimisme – Hoop – Veerkracht – Zelfvertrouwen. Zie zijn website voor meer info.